2009-03-16 17:14:01• hírek • MTI

Szabadon kell tartani az ágyak 5%-át

Romániában hétfőtől kötelező fölvenni a sürgősségire került, válságos állapotban lévő betegeket.

A hétfői román média ismerteti Ion Bazac egészségügyi miniszter bejelentését arról, hogy március 16-tól kötelező a válságos állapotban lévő betegek ellátása.

A tárcavezető azt követően intézkedett, hogy az utóbbi hetekben a média több olyan esetről is beszámolt, amelyben a sürgősségire jelentkező vagy bekerült betegeket egyik kórházból a másikba küldözgették anélkül, hogy megkapták volna a szükséges orvosi ellátást. A páciensek közül többen is meghaltak.

A román egészségügyi minisztérium ezért már február 10-én több intézkedést hozott a sürgősségi ellátás színvonalának a javítására. Az orvosok egyebek között kötelesek besorolni a betegeket különböző kategóriákba annak függvényében, hogy mennyire súlyos az állapotuk.

A miniszter azt reméli, hogy így kiszűrhetők azok a páciensek, akik nem szorulnak sürgősségi ellátásra, és csak késleltetik az orvosokat abban, hogy a valóban gyors beavatkozásra szorulókkal foglalkozzanak.
A hétfőn érvénybe lépő miniszteri rendelet szerint minden kórház köteles az ágyak 5 százalékát fenntartani a sürgősségi esetekre. Bukarestben két hónap múlva egy diszpécser szolgálatot létesítenek, amely számon tartja a  szabad helyeket a fővárosi sürgősségi kórházakban, megkímélve a betegeket attól, hogy fölöslegesen toszogassák őket egyik kórházból a másikba.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: